Mange oplever røde knopper på huden, i forbindelse med barbering. Røde knopper kan dog komme af mange forskellige årsager, og kan være symptom på flere forskellige ting. Oftest kan det være svært at diagnosticere hudtilstanden, da knopper, et rødt udslæt eller en anden form for hudirritation kan være svære at skelne imellem. De røde knopper i forbindelse med barbering skal optræde umiddelbart efter barbering, og i det områder hvor der er barberet. Når røde knopper optræder i forbindelse med barbering, kaldes de i daglig tale også barberknopper. Hvis at knopper eller udslæt med røde knopper opstår uden foregående barbering, læs da mere her.

Hvad er røde knopper og hvordan kommer de ved barbering?

Røde knopper kan optræde alle steder på huden, og vil som oftest være et tegn på irritation af huden. Det vil oftest være fremprovokeret at ydre faktorer, som kan være kradsende tøj eller tekstil, allergiske reaktioner på cremer eller produkter, eller ved barbering.

De røde knopper som ses efter barbering vil oftest være helt små røde, ofte flade, knopper. Egentligt vil det, set tæt på, blot ligne en rød hårsæk. Disse knopper kan også i forværret tilstand hæve, og til forveksling ligne mere små bumser. Denne type røde knopper er faktisk et forstadie til skægpest, og skyldes at hårsækkene bliver inficeret med en bakterie. I daglig tale hedder bakterien gule stafylokokker, og den inficerer hårsækkene i forbindelse med barbering. Røde knopper er et symptom på netop denne bakterie, og altså et vigtigt advarselstegn i forhold til at behandle knopperne, og forebygge skægpest.

De røde knopper kan optræde alle steder på kroppen, og i forbindelse med barbering, så alle steder hvor der er hårsække. De røde knopper optræder ved mænd oftest i ansigtet i forbindelse med barbering af skæg, og ved kvinder oftest på benene eller som mange kender det, røde knopper i bikinilinjen.

Andre læste også:  Trætte øjne: 4 overraskende måder at komme mørke rande til livs

Røde knopper efter barbering vil typisk klø, og kan udvikle sig til et rødt udslæt. Det er vigtigt at behandle tilstanden, og respektere helingen af huden. Ved yderligere irritation af huden kan knopperne udvikle sig til blærer eller bylder, på enten indersiden eller ydersiden af huden.

Behandling af røde knopper efter barbering

Hvis du har fået røde knopper efter barbering, kan du heldigvis komme dem til livs derhjemme, med nogle få forholdsregler. Dog er den bedste behandling forebyggelse.

Ved tilfælde af barberknopper, er det vigtigt at gå forsigtigt til værks, for ikke at ødelægge huden. De røde knopper skal ses som små sår, og vil derfor selvfølgeligt blive forværret af at barbere oven på dem. Ligeledes vil stramt tøj, kradsende tekstil o.lign. kunne forværre hud tilstanden.

Når uheldet er ude, og du har fået røde knopper, er der kun få ting at gøre. Det er som åbne sår, og de skal derfor hele. Det bedste der kan gøres er at give dem ro og en masse fugt. Husk at anvende fugtighedscreme uden parfume, da dette kan irritere huden yderligere. Alternativt kan en beroligende mist anvendes. An på hvor hurtigt dine hår vokser, kan det ikke siges præcis hvornår de røde knopper går væk. Typisk vil der dog gå 2-5 dage før at hårsækken er helet og håret er vokset ud på ny.

Det er vigtigt at hårene har brudt hudens overflade, og har fået lidt længde, da for korte hår – kombineret med betændte hårsække – har større risiko for at blive indgroede hår. Vær tålmodig, og begynd stille og roligt at fjerne hår ved barbering igen når hårsækkene ikke længere ser irriterede ud, og hårene er groet ud.

Andre læste også:  Bruger du også tørshampoo forkert?

Sådan undgår du røde knopper efter barbering

Den bedste behandling mod røde knopper, er som sagt forebyggelse. Den bedste forebyggelse er selve måde du barberer dig på. Følg fremgangsmåden ovenfor hvis uheldet er ude, og vent til at huden er helet og klar, før du igen barberer.

De røde knopper kan forebygges, ved at barberer din hud rigtigt og skånsomt. Anvend altid varmt vand eller et varmt og fugtigt omslag på huden, før den barberes. Dette gælder både ved barbering i ansigtet, såvel som på benene, i armhulen og i bikinilinjen. Varmen og fugten blødgøre håret og huden, og giver det bedste grundlag for en god barbering. Det er helt optimalt at barberer sig efter/i enden af et varmt bad.

Sådan kan du med fordel hjælpe barberklingen på skraberen endnu mere

Den rette sæbe eller barberskum kan også gøre en verden til forskel, da denne er med til at beskytte huden. Ydermere indeholder produkter til netop dette formål, ofte desinficerende ingredienser, hvilket er med til at mindske risikoen for betændelsestilstand i hårsækkene. Heldigvis er nogle af de gode barberskrabere på markedet, beriget med en gel stribe af oftest aloe vera, som beroliger huden og i det bedste tilfælde også E-vitamin, som er med til at hele huden hurtigere. Ved anvendelse af yderligere sæbe eller skum til barbering, smør det da på mod hårenes groretning. På denne måde bliver produktet bedst spredt, hårene bliver løftet og du får derved den tætteste barbering.

Barber altid med hårene, og stræk endeligt ikke i huden imens du barbere. Dette vil blot øge risikoen for hud irritation og indgroede hår.

Andre læste også:  Store porer og synlige hårsække på benene

En vigtig faktor er udskiftning af barberbladet. Selve barberklingen kan indeholde rigtigt mange bakterier, idet at den køres på huden og ofte også har rester af creme, sæbe eller skum siddende. Så husk at rengøre dit barberblad grundigt i rent vand, både undervejs men også efter barbering. Skift gerne bladet hver uge, for den bedste barbering og mindste risiko for infektion og betændelse i dine hårsække, og deraf de røde knopper.

Brug gode barberblade og bakterierne væk

Det er vigtigt, at benytte dig af nogle gode barberblade, som er plejende mod huden. Bruger du gamle barberblade hjælper du ikke mod de røde knopper, idet der kan samle sig bakterier i et ældre blad. Derfor bør du skifte dit barberblad efter max. 2 ugers brug. Herefter stiger chancerne for at barberbladet indeholder bakterier, som kan irritere huden.

ShaveClub er en medlemskabsløsning, der sender dig nye barberblade i højeste kvalitet til konkurrencedygtige priser. Når du får leveret dine barberblade i et interval hjælper det til at huske udskiftningen af gamle blade.