Både mænd og kvinder har hårvækst overalt på kroppen. Det er meget forskelligt hvor tydelig og kraftig hårvæksten er. Både mænd og kvinder har ofte mere fremtrædende hår på benene, ved skridtet og selvfølgeligt på hovedet. Hårvæksten på ens arme, er meget forskellig – tydelig på nogle og næsten ikke eksisterende hos andre.

Men overalt, for eksempel på maven, i ansigtet og på ryggen er også hårvækst. Hos mange, især kvinder, er den bare meget fin. Det er næsten dun, og er altså kun et ganske tyndt lag af beskyttende hår. Mennesker har kropsbehåring for beskyttelse og varme, og det er derfor en naturlig ting. Hvert enkelt hår kommer af sin egen hårsæk.

 

Hvor hurtigt vokser hår?

Hvor hurtigt hår vokser er meget forskelligt. Der er en række forskellige faktorer der kan have indflydelse på hvor hurtigt ens kropsbehåring gror. Generelt er en tommelfingerregel at hår vokser ca 1 cm om måneden, hvis din hårpleje er i orden. Det vil vokse mere hos nogle, og mindre hos andre. Studier har vist at brunetters hår oftest vokser mere end gennemsnittet på 1 cm, og ligeledes at blondiners hår oftest vokser mindre. Nogle kan føle at deres hår slet ikke vokser, men som udgangspunkt vil håret som helhed altid være i vækst.

Alt hår, uanset om det er på hovedet eller benene, vokser som udgangspunkt lige hurtigt. Dog er der forskellig livscyklus for hår på hovedet og på andre steder af kroppen. Håret på hovedet er i vækst i alt fra 2-5 år, og har så en hvileperiode på omkring 3 måneder – denne hvileperiode er perioden før at håret falder ud af hårsækken, og bliver erstattet af et nyt hår. Denne cyklus er meget kortere for hår under armene, på benene eller andre steder på kroppen. Den varer kun nogle måneder, og hårene kan derfor ikke nå at blive så lange.

 

Vokser hår hurtigere efter barbering?

Der er mange myter omkring ens hårvækst efter barbering, men barbering får ikke hårene til at vokse hurtigere. De steder på kroppen man typisk barbere sig, som for eksempel på benene og i armhulerne, har en anden type af hårvækst end på hovedet. Ofte kan man føle at hårene på ens ben vokser meget hurtigere end på ens hoved. Al hårvækst vokser som udgangspunkt med samme hastighed – men da man er mere opmærksom på den hårvækst man fjerner, end den man håber vokser længere, er det ikke andet end en følelse.

 

Andre læste også:  Trætte øjne: 4 overraskende måder at komme mørke rande til livs

Bliver min hårvækst kraftigere efter barbering?

Hvis man ikke har barberet et område i en periode, som for eksempel ens ben eller skæg, kan hårvæksten blive blødere – jo længere den bliver. Dette er fordi at håret får en længe, der gør at det ikke længere føles så strid. Når man så barbere igen, kan man godt føle at den hårvækst der kommer ud, føles kraftigere end før. Man kan syntes at den virker mørkere og kraftigere, men det er den ikke. Hår der vokser ud, skal tænkes som træstammer. Det er kraftigere ved roden, end i toppen. Ved barbering, barbere man håret af hele nede ved roden, og deraf er man kommet ned til hårets kraftigste sted. Deraf kan håret virke kraftigere når det vokser ud efter barbering. Men barbering gør hverken hårvæksten kraftigere, mørkere eller får den til at vokse hurtigere.

 

Hvor ofte skal man barbere ben?

Hvor ofte man ønsker at fjerne hår, uanset hvor på kroppen, er en smagssag. Som sagt vokser hår i gennemsnit ca 1 cm om måneden, og det er uanset antal af barberinger. Så det er meget an på hvor hårfri en krop man ønsker. Hvis man ønsker konstant hårfri ben i sommermånederne, kan man barbere sine ben hver-hveranden dag, hvor at man typisk om vinteren måske barbere sig lidt mindre. Ens hårfarve kan også være med til at bestemme hvor ofte man føler for at barbere sig. Kvinder med mørk kropsbehåring vil typisk føle det mest bekvemt at barbere sig oftere, end lyshårede kvinder. Da hårstuppene er noget tydeligere ved folk med mørk kropsbehåring. Dermed er der ikke et entydigt svar på hvor ofte man bør eller vil barbere sig. Det er en smagssag.

 

Vokser hår hurtigere om sommeren?

Som sagt ovenfor er der en række faktorer, der kan have indflydelse på farten af ens hårvækst. Mange oplever at deres hår, vokser hurtigere om sommeren og/eller når de er på ferie i syden. Dette kunne tænkes at betyde at håret vokser hurtigere i varmen – men det er ikke så entydigt. Håret vokser hurtigere i solen, blandt andet fordi huden optager D-vitamin, så dette betyder altså at der skal være sol og at man skal være ude i solen, for at det påvirker hårvæksten. Ydermer er der også noget der tyder på at danskerne generelt spiser mere grønt når de er på ferie i syden, og det vitamin skud man herigennem får, bidrager altså også positivt til ens hår vækst. Sol har flere skadelige virkninger på din hud og hår, og det anbefales derfor ikke at opholde sig i solen for at fremme ens hårvækst.

Andre læste også:  Bruger du også tørshampoo forkert?

 

Kan jeg få mit hår til at vokse hurtigere?

Det er typisk håret på hovedet, som kvinder ønsker vokser hurtigere. Den øvrige hårvækst ønsker man oftest ikke gror hurtigere. Der er ikke mange dokumenterede metoder til at få ens hår til at vokse hurtigere. Ens hår kvalitet, tykkelse, farven og mængden, er til dels bestemt af genetiske faktorer. Derfor skal man ikke håbe at kunne ændre ens hår mængde, tykkelse eller længde betydeligt med diverse hjælpemidler. Man kan altså ikke få langt hår på hverken kortere eller længere tid, end din hårsæk kan vokse håret.

Dog er der nogle faktorer der kan påvirke dit hårs sundhed, og dermed ofte hårets længde eller tykkelse. Men der er ingen nemme tips til at få dit hår til at vokse hurtigere, det kræver tålmodighed og pleje.

De typiske midler er vitaminer og mineraler, gennem kosttilskud, og der er et hav af forskellige råd til hvilke der er bedst. Disse piller markedsføres oftest som piller til længere hår, men vær opmærksom på at du får købt noget andet end blot en multivitaminpille. Der er nogle ingredienser som skulle styrke håret, både inde og ude fra – og disse vitaminer og mineraler styrker typisk dine negle samtidigt.

 

Sundt hår og en sund hovedbund

De typiske vitaminer og mineraler der nævnes er B vitamin – særligt B12, biotin, selen, zink, niacin, og silica som er en betegnelse for nogle bestemte alger. Der findes mange kosttilskud rettet imod sundt hår og negle, og de indeholder typisk et eller flere af ovenstående vitaminer og mineraler. Hvilke der virker bedst er der ikke et entydigt svar på. Vær opmærksom på, at hvis man anvender nogle af ovenstående kosttilskud for at øge/fremme ens hårvækst, så er det hårvæksten på hele kroppen der bliver fremmet.

Andre læste også:  Guide til at undgå indgroede hår

Det tætteste man kommer på et enkelt svar er, at en sund hovedbund bedre kan “producere” sundt hår – og sundt hår har større tendens til at være kraftigere, og at kunne vokse sig langt. Vær derfor opmærksom på din hovedbund, den bliver tit glemt – og fokus ligger tit kun på håret. Din hovedbund kan være i ubalance, på grund af for mange produkter, for tunge produkter eller på grund af nogle indholdsstoffer i hår produkterne. En hårbund i ubalance, vil typisk vise sig ved at være tør, skalle, være meget fedtet eller klø. En hårbånd i ubalance, betyder oftest at hårsækkene er ude af balance.

Man kan købe udrensende shampoos, som med fordel kan anvendes 1 gang i ugen/hver 2. uge. De vil rense håret fuldstændigt for overskydende produkt og give huden i hårbunden mulighed for at ånde bedre.

 

Vokser mit hår hurtigere hvis jeg ofte bliver studset?

En faktor som mange fejlagtigt tror får deres hår til at vokse, er ved klipning. Håret vokser hverken hurtigere eller langsommere af at det bliver klippet. Håret vokser fra hårsækken oppe i hovedbunden, og det er kun sundheden i hårsækken der har betydning for hårets vækst. Om spidserne bliver klippet, har ingen betydning for hårsækken. Når det er sagt, hvis dit hår spalter meget, kan klipning til dels hjælpe. Hvis dit hår spalter meget, kan det risikere at spalte helt op til hårsækken. Herfra vil håret være meget udsat for at knække. Så lige i det tilfælde, vil dit hår kunne vokse sig sundere, ved at blive klippet.

Hvis du har meget spaltet hår, eller dit hår knækker – kan en klipning få dit hår til at se sundere ud, men har som sagt ingen direkte betydning for dit hårs reelle sundhed.

 

Kan jeg få mit hår til at vokse langsommere?

At få ens hår til at vokse langsommere, er ofte en tanke kvinder har. Især om hårvæksten på for eksempel deres ben eller ved bikinilinjen. Man skal ikke forsøge at påvirke ens hårvækst i en negativ retning. En sund krop vil oftest have en sund hårvækst. Hvis man døjer meget med voldsom hårvækst, kan man tale med ens læge om eventuelle løsninger.