Alle kender det – Barbering af ben, så de er fugtet og klar til at blive luftet – om det så er i bikini på stranden eller i kjole til en aften ude. Men, karsprængningerne nede på læggen, strækmærkerne på låret eller appelsinhuden omkring bagdelen dræber hurtigt glæden! Hvorfor får man disse hudtilstande som strækmærker, appelsinhud og karsprængninger? Og kan man gøre noget ved dem? Læs alt der er at vide om alle tre områder herunder.

 

Strækmærker på din hud

 

Hvad er strækmærker og hvordan ser de ud?

Strækmærker er resultatet af skade på kroppens underhud. Det er underhuden som lider overstrækning, hvilket resultere i at huden brister. Disse striber man kan se, og som udgør strækmærket, skyldes altså en overstrækning af de elastiske fibre i underhuden. Strækmærker er derfor en form for ardannelse i huden. Det er selvfølgelig forskellig forhold alt efter hudtyper. Strækmærker er i starten oftest rødlige eller helt blålige striber, og forekommer oftest på lår, numse, mave og bryster hos kvinder, og på overarme eller lår hos mænd. Dog kan strækmærker forekomme næsten alle steder på kroppen.

De elastiske fibre som lider overtrækning, kan ikke genvinde deres elasticitet, hvilket betyder at strækmærker er en varig skade af huden. Farven på strækmærkerne vil dog ændre farve, og til sidst være hvidlige eller hudfarvet. Oftest vil de til sidst ligne ar på huden. Hvor hurtigt strækmærkerne ændre farve er meget forskelligt, og strækmærker kan udvikle sig over flere år.

 

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker opstår når underhuden revner, og deraf kommer de velkendte ar striber. Huden er elastisk, men til et vis punkt. Derfor forekommer strækmærker, når huden bliver overbelastet. Huden bliver overbelastet når den skal strækkes hurtigere end den kan følge med. Dette sker oftest ved hurtig vækst af kroppen – fx i puberteten, ved vægtforøgelse, megen træning eller graviditet. Huden sprækker og efterlader ar, fordi at den ikke kan følge med. Dette sker for eksempel når en kvinde bliver gravid, og maven vokser hurtigt – så ses strækmærker ofte på maven, hofterne og/eller lænden. På samme måde når børn eller teenager lige pludseligt vokser meget, hvis man tager meget på i en kortere periode – eller også typisk hos mænd der træner meget, og for eksempel deres overarme vokser meget.

Strækmærker kan optræde mange steder, og være placeret både horisontalt og vertikalt på kroppen – afhængig af årsagen dertil.

Strækmærker er bevist arveligt. Hvilket betyder at hvis dine forældre lider af strækmærker i den ene eller anden udstrækning, så er sandsynligheden for forekomst hos dig selv stor.

Arveligheden ligger i, at graden af elasticitet i huden, er forskellig hos mennesker – og mindre elasticitet vil øge risikoen for at huden brister.

 

Kan man behandle strækmærker?

Strækmærker er en varig skade af huden, og man kan derfor ikke få dem til at forsvinde. De elastiske fibre i huden på dine ben bliver udsat for en overstrækning, og kan efter dette ikke genvinde deres elasticitet. Dette betyder at skaden af huden er permanent, og strækmærkerne er altså kommet for at blive.

Strækmærker har ingen betydning for kroppens sundhed, eller evne til at hele og reparere sig selv. Strækmærker har ingen sundhedsfarer, og derfor er det rent kosmetisk en gene. Strækmærker er under huden, og du kan derfor roligt eksfoliere, barbere eller lignende ovenpå strækmærker.

Da man desværre ikke kan fjerne strækmærker helt, tager alle behandlingsmuligheder udgangspunkt i at gøre strækmærker mindre synlige. Dog er der ingen produkter til hjemmebrug der har en bevist virkning.

Mange mener dog at cremer med A-vitamin eller kollagen har en god virkning, i forhold til at mindske synligheden af strækmærkerne. Dette fordi at begge ingredienser arbejder for at hele huden og mindske ardannelse. Ligeledes hjælper de til at stimulere celledannelsen i huden, så hudoverfladen det berørte sted syner pænere – og mere ensartet.

Strækmærker er ar i huden, og derfor vil tiden alene også gøre dem pænere. Det er en process, men med tiden vil de blive mindre synlige på dine ben.

Andre læste også:  Store porer og synlige hårsække på benene

 

Kan man forebygge strækmærker?

Da man ikke kan fjerne strækmærker, er forebyggelse den bedste behandling. Dog kan strækmærker være arveligt betinget, og nogle skal derfor kæmpe noget mere med dem end andre. Hvis du kan se at dine forældre har strækmærker, kan det være en god ide at forsøge at forebygge dem – og hvis du har oplevet en voldsom vægtøgning, ligeledes.

For at forebygge strækmærker, kræver det at der gives næring til underhuden – også kendt som læderhuden. Det er nemlig læderhuden der revner, og derfor er det vigtigt at hjælpe til en øget elasticitet i denne hud.

Hvis du planlægger en graviditet, eller ved at du vil træne intensivt med formål at opbygge muskler, så er forebyggelse her vigtig – da dette er nogle situationer der kunne overbelaste kroppens hud.

Dette gøres nemmest gennem fugt og fedt til huden. Hold huden smidig med fede cremer og olier. Masser de udsatte områder på dine ben, og gerne hele kroppen, med en fed creme eller olie flere gange i ugen. Især cremer og olie indeholdende mandeolie og e-vitamin skulle kunne forbedre fugtniveauet og dermed smidigheden i huden.

En anden mulighed, der dog bør gøres i kombination med ovenstående, er at spise C-vitamin. C-vitamin skulle have en dokumenteret effekt på kollagen niveauet i huden, som har en betydelig rolle i dannelsen af bindevæv.

 

Appelsinhud på benene

 

Hvad er appelsinhud og hvordan ser det ud?

Appelsinhud, også kaldt cellulite er noget alle kan få, og hele 90% af kvinder vil få på et eller andet tidspunkt i deres liv. Der er tale om dårlig cirkulation i fedtvævet, manglende motion, frie radikaler, betændelse i bindevævet og ophobede affaldsstoffer som syndere bag celluliten, men der er endnu ikke et fast svar. Den eller de præcise årsager til appelsinhud er altså ikke kendt, og der er derfor rig mulighed for at læse om alverdens meninger og løsninger på celluliten.

En af årsagerne der har været meget opbakning omkring, er at appelsinhud er arveligt betinget. Om det nødvendigvis er sandt, er ikke til at vide – men det er ihvertfald aldersbetinget. Uden at gætte på årsagerne til appelsinhud, vides det med sikkerhed at forekomsten af appelsinhud er højere ved den ældre del af befolkningen, og især kvinder. En enkelt ting mere der vides med sikkerhed, er at appelsin hud ikke har nogen sammenhæng med vægt. Både folk i den øvre og nedre del af BMI skalaen kan få appelsinhud. Dog gør overvægt ikke appelsinhud bedre.

Appelsinhud ser, som navnet foreskriver, lidt ud som overfladen på en appelsin. Området med appelsinhud, er altså typisk bulet og lidt ujævnt. Mange beskriver appelsinhud som buler på hudens overflade. Appelsinhud optræder typisk på lår og numse, men kan også ses på arme. Folk beskriver det ofte som bulede ben, bulede lår osv.

 

Hvorfor får man appelsinhud?

Hvad man vælger at tro på i kampen mod appelsin hud er individuelt, og herunder er de typiske forklaringer på bulerne samlet:

Forandret hudstruktur: nogle mener at cellulite er fedt der ophober sig under huden, dette giver en forandret hudstruktur. Dette har stadig ikke sammenhæng til vægt, men denne teori bygger på at fedtet der ligger imellem to hudlag bliver stift hvis ikke det får tilført tilstrækkeligt med næring og vand. Dette stivede fedt trækker sig sammen, og skaber de fordybninger vi kender som appelsinhudens buler.

Dårlig blodcirkulation: det menes at cellulite forekommer ved dårlig blodcirkulation, og dermed dårlig blodtilførsel til vores fedtlag. Dette vil have sammenhæng med dårlig blodomløb, i især ben generelt.

Ophobede affaldsstoffer: især denne teori er udbredt, og omhandler at kroppens naturlige udrensning halter, og at der så ophobes affaldsstoffer på typisk ben og numse – hvilket vises som appelsinhuden vi kender. Denne teori er tæt beslægtet med den ovenstående, og disse to er i nogle sammenhænge nævnt som sammenhængende.

Infektion i bindevæv: denne forklaring, efterlader en del til fantasien, da der ikke er så meget til teorien udover at nogle har tendens til infektion i deres bindevæv. Denne forklaring er tit sammenhængende med at man har både dårlig blodomløb og ophobede affaldsstoffer.

Andre læste også:  Hudplejeprodukter med CBD olie

Som sagt er der ikke en endegyldig videnskabelig forklaring på appelsinhud, og derfor er det individuelt hvad man man vælger at tro på.

 

Kan man behandle appelsinhud?

Eftersom at der ikke er en forklaring på hvorfor appelsinhud opstår, er der heller ikke en behandling. Til de ovenstående teorier omkring appelsinhudens opståen er der forskellige alternative behandlingsformer, men også her er det individuelt hvad man tror på, og hvad der måske virker for dig. Et gennemgående svar på behandling af appelsinhud er også at man aldrig kan fjerne appelsinhud. At huden her til dels er ødelagt og ikke kan genvinde sin normale form, men også det er kun en teori. Langt de fleste tror på at man kan komme appelsinhud til livs, og om ikke andet så ihvertfald mindske dem væsentligt.

Fælles for behandlings forslagene mod appelsinhud er aktivering af huden og en generel sund krop. Det er vigtigt for både ens fysiske og mentale helbred at have en sund krop – en sund krop indebære en varieret kost, en god fordøjelse, en aktiv hverdag og et mådehold med usunde vaner, som alkohol, rygning og solbadning.

At aktivere huden indebærer massage, bindevævsmassage, tørbøstning og exfoliering af huden – alle metoder til at øge blodcirkulationen, massere bindevævet og forhindre ophobede affaldsstoffer i kroppen.

Kan jeg massere bindevæv selv?

Der kan findes mange videoer til hjemme massage af bindevævet, og det er noget der kan gøres derhjemme – med lidt øvelse. Bindevævsmassage anbefales som en naturlig antioxidant behandling mod forekomsten af appelsinhud. Ydermere er der kommet sugekopper på markedet, i glas, som i høj grad anbefales til bindevævsmassage. Disse kan virke meget voldsomme, og give blå mærker – følg endeligt medfølgende brugsvejledning. Disse tiltag er, uanset mængden af appelsinhud, gode og sunde vaner for din hud og krop.

Den mest omtalte metode til at komme appelsinhud til livs er igennem cremer. Mange mærker udbyder efterhånden en creme imod appelsinhud – men få har en mærkbar effekt. Cremerne mod appelsinhud er ofte dyre, og vil kunne gøre så lille en forskel at sund livsstil og ovenstående aktivering af huden er langt mere anbefalelsesværdigt.

Om ovenstående tiltag vil afhjælpe appelsinhud vides ikke præcist – men skulle dog kunne give din krop de bedste forudsætninger for at undgå appelsinhud.

Appelsinhud har ingen direkte betydning for kroppens sundhed, men kan være et tegn på en tilstand som beskrevet i årsager til appelsinhud. Appelsin hud har ingen sundhedsfarer, og er mere en kosmetisk gene. Appelsinhud er en tilstand under huden, og du kan derfor roligt eksfoliere og barbere ovenpå appelsinhud – vær dog opmærksom på ikke at skære dig ved barbering, an på appelsinhuds bulerne størrelse og omfang.

 

Kan man forebygge appelsinhud på sine ben?

Der er ikke et entydigt svar på dette, da der mangler videnskabelig evidens for både appelsinhudens opståen og behandling af det. Det kræver at man kender årsagen for at kunne behandle det, og ligeledes med forebyggelse. Dog går de fleste udtalelser på at man kan forsøge at forebygge appelsinhud, arveligt eller ej, med ovenstående fremgangsmåde. Med aktivering af huden på dine ben – gennem massage, tør børstning og eksfoliering.

Karsprængninger på ben

 

Hvad er karsprængninger, og hvorfor opstår de?

Karsprængninger opstår af, som navnet lyder, blodkar der springer. De springer under huden og giver disse meget fine røde streger under huden.

Karsprængninger, også kaldt blodsprængninger, er først og fremmest en aldersbetinget tendens. Og er uundgåeligt, da blodkar med alderen bliver mere skrøbelige og stive, og der skabes dermed en dårligere blodcirkulation og gennemstrømning.

Dette betyder at karvæggene omkring blodkarrene lettere brister når de bliver udsat for højt tryk. Det kan være arveligt om man har tendens til sprængte blodkar, men også en række andre faktorer har indflydelse på tendensen til karsprængninger. Ca. 50 % af den voksne befolkning har karsprængninger, og det er oftest om vinteren på ens vinterblege hud at man opdager dem. Det skal for god ordens skyld siges at alle aldersgrupper kan opleve karsprængninger, det ses dog sjældent hos børn under 16 år.

Andre læste også:  Trætte øjne: 4 overraskende måder at komme mørke rande til livs

Blodsprængingerne under huden kan være både rødlige eller lilla/blå. De opstår typisk i ansigtet – på næsen hos mænd og på kinderne hos kvinder – hvor at de er rødlige. Når de optræder på benene – dette er typisk hos kvinder, på især underben og det ydre af låret – er de typisk lilla/blålige. De kan være som helt små streger under huden, men kan også udvikle sig til noget lignende edderkoppespind. Størrelsen af de røde mønstre afhænger af hvor mange sprængte kar der er samlet. Det vides ikke hvorfor kar ofte sprænger i områder, og om der er en sammenhæng mellem hvor mange kar der sprænger og området.

 

Hvorfor får man karsprængninger?

Karsprængninger er som skrevet ovenfor en uundgåelig aldersbetinget tilstand, og menes yderligere også at være arvelig betinget. Men foruden de to forklaringer, er der andre faktorer der kan skyldes dine karsprængninger.

Disse er graviditet, eller andre hormonelle forandringer, overvægt, beskadiget hud – fx fra sol, vintervejr – og generelt meget skiftende temperaturer, hudsygdomme som rosacea, vævsskader på huden, forhøjet blodtryk, dårligt blodomløb, sukkersyge og indtagelse af større mængder medicin.

Alle ovenstående vil gøre blodkarrenes vægge mere skrøbelige, og dermed øge risikoen for karsprængninger på huden.

 

Kan man behandle Karsprængninger?

Modsat strækmærker og appelsinhud, kan karsprængningerne på dine ben faktisk behandles. Man kan, igennem laserbehandling, fjerne karsprængninger helt. Det er forskellige typer af laser behandling der anvendes til ansigtet og til benene. Ligeledes an på omfanget af sprængte kar. Behandlingerne går enten ind og ødelægger karvæggen og får den til at forsvinde. Eller også får man karvæggen til at vokse sammen så blodtilførslen lukkes. Man kan typisk se tydelig forbedring allerede efter 1 behandling, men det kræver typisk 3-5 behandlinger for et resultat helt uden tydelige karsprængninger. Resultatet er permanent.

Karsprængninger har ingen direkte betydning for kroppens sundhed, men kan være et tegn på en tilstand der kræver behandling. Ved mange karsprængninger på ben kan man konsultere en læge, med henblik på undersøgelse. Typisk har karsprængninger ingen sundhedsfarer, og er derfor kun kosmetisk. Karsprængningerne er under huden, og du kan derfor roligt både eksfoliere og barberer ovenpå karsprængningerne, der måtte være på dine ben.

Hvis ikke man vælger at få behandlet sine karsprængninger, er der efterhånden flere make up mærker der sælger produkter beregnet til at skjule karsprængningerne og rødmen forbundet med dem.

 

Kan man forebygge karsprængninger?

Der er forskellige årsager til at blodkarrene sprænger på ben. Hvis det for eksempel kommer i forbindelse med graviditet, er der ikke så meget at gøre ved det. Også i forbindelse med nogle hudsygdomme og tilstande, kan det være svært at forebygge karsprængninger. Her skal man så vælge at behandle tilstanden eller ej.

Men den hyppigste årsag til karsprængninger er oftest dårlig blodomløb, og vil vise sig hos især kvinder, på deres underben. Dette kommer tit af et stillesiddende job, og kan derfor til dels afhjælpes. Dette gøres igennem nogle små tiltag på daglig basis. Disse kan være korte gåture jævnligt, at vippe med fødderne, at have fødderne hævet lidt – enten på en skammel eller op på bordet, blot nogle minutter. Husk generelt at skifte stilling, hvad enten du sidder eller står. Undgå stillinger hvor du afbryder blodtilførslen til en kropsdel – for eksempel at sidde på dine fødder, med benene over kors eller lignende.

Kvinder der generelt har problemer med karsprængninger på benene, bør forsøge at bevæge sig jævnt over dagen. Ydermere at undgå stramt tøj der afbryder blodtilførslen – oftest ved taljen, og højhælede sko, der mindsker blodtilførslen til fødderne. Karsprængninger der kommer i ansigtet er typisk, hvis ikke i forbindelse med en hudsygdom eller alder, på grund af vejret. Skiftende vejr og især kulde og frost, kan være medvirkende faktorer til de røde streger under huden. Her er det vigtige at beskytte huden mod kulden – dette gøres med fede cremer, og/eller med tøj.