Hvad er et indgroet hår, og hvorfor opstår det?

Indgroede hår kommer af mange forskellige årsager, og næsten alle vil på et eller andet tidspunkt opleve at have et indgroet hår. Det er et problem både mænd og kvinder har, og kan se forskelligt ud, fra person til person. I nogle tilfælde kan det ligne en rød knop, andre tilfælde en bums under huden, og i de værste tilfælde kan det optræde som en byld på huden.

Et indgroet hår kan komme alle steder på kroppen, hvor der er hårsække. Dog vil man oftest, som mand, opleve dem i ansigtet eller på halsen, og som kvinde, på benene eller i bikinilinjen. Indgroede hår optræder typisk steder med lidt kraftigere hårvækst, og områder der ofte er udsat for hårfjerning. Det indgroede hår kommer af, som navnet, at håret vokser indad. Håret vokser altså ind i sin egen hårsæk, i stedet for ud. Dette sker når håret enten ikke kan bryde huden, krøller og derfor bliver inde i sin hårsæk, eller ved tryk på hårsækken – som alt sammen udmunder i at håret forbliver i sin hårsæk. Selvom håret ikke bryder huden, vokser håret stadig. Det er dermed ved pladsmanglen i hårsækken, at der skabes irritation under huden og dermed den knop vi kender som det indgroede hår.

Hvorfor håret så vælger eller bliver tvunget til at blive inde i dens hårsæk, har mange årsager. Især den del af befolkningen med krøllet hår, har problemer med indgroede hår. Netop fordi at de krøllede hår har svære ved at bryde igennem huden, og dermed ud af hårsækken.

Ydermere er årsager som tilstoppet hud, døde hudceller, stramt tøj, dårlige barberblade, og hyppig hårfjerning, de ofteste syndere bag et indgroet hår.

Hvordan får jeg færre indgroede hår på fx ben?

Hvis man har en meget tilstoppet hud, pga. urenheder, acne, ar efter acne eller lignende, kan hudens overflade være beskadiget og dermed have større tendens til at hårene ikke kan bryde hudens overflade. Huden kan også være tilstoppet på grund af døde hudceller. En tilstoppet hud, som oftest har mange døde hudceller, kan være en rigtig kilde til indgroede hår, kombineret med barbering.

Løsningen til ovenstående er rens og eksfoliering. Det er vigtigt at både rense og exfoliere huden, både i ansigt og på kroppen. Rens og exfoliering er med til at fjerne snavs, døde hudceller og andre artikler der kan tilstoppe huden. Det er vigtigt med en rens og exfoliering der passer til din hudtype og til det område på kroppen hvorpå det skal anvendes. Eksfoliering behøver ikke at være en grovkornet slags, det kan både være med salt, sukker, eller en type af frugtsyre.

Andre læste også:  Hvad er PCOS?

Indgroede hår fremkaldt af tryk, er mere normalt end man måske først tror. Stramtsiddende tøj er i høj grad synderen bag. Stramtsiddende jeans, undertøj eller lignende, er alt sammen med til at kunne irritere huden og hårsækkene.

Især hvis du har tendens til indgroede hår, eller har et indgroet hår på nuværende tidspunkt, vil det være en god ide at undgå for stramtsiddende tøj på det pågældende område.

 

Forebygning af indgroede hår

Den vigtigste faktor i kampen mod indgroede hår, er at forebygge dem. For at forebygge de indgroede hår, er det vigtigt at kende årsagen. Har du krøllet kropsbehåring, hvoraf det er grunden, er du bagud med eksfolieringen, går du altid med stramtsiddende tøj i problemområderne, eller er det ingen af ovenstående – men stadig et hyppigt problem for dig, så er det måske et problem med dine hårsække som din læge skal kigge på.

Når du kender årsagen, kan du lettere forebygge det.

Om ikke andet er de bedste hjemme tricks til forebyggelse, uanset årsagen, oftest omhandlende eksfoliering, rens og måden man anvender diverse hårfjerningsmetoder.

Det er vigtigt at anvende en god eksfoliering 1-2 gange om ugen, hyppighed kan variere fra produkt til produkt og an på din hudtype. Eksfoliering bør ske på både krop og i ansigtet.

Eksfoliering i forbindelse med hårfjerning, såsom barbering, er vigtigt for at få en tæt og glat barbering. Eksfoliering renser huden og fjerner døde hudceller. På denne måde blotlægger man hårene og kan derfor få et glattere og blødere resultat, omend det er på benene eller i ansigtet.

Andre læste også:  DIY: 3 fantastiske ansigtsmasker

Og netop måden man barbere sig på, kan have stor betydning for forebyggelsen af indgroede hår. Inden man barbere sig, er det vigtigt at huden har været under varmt vand. Varmen får hårsækkene og dine porer til at åbne sig, varmen blødgør ydermere både håret og huden. På denne måde kan man bedst barbere sig uden at skade huden, og dermed ikke lukke af for nogle hårsække. Ved barbering vil en barberskum eller sæbe også kunne være med til at forberede huden til barbering, og til at fugte og pleje huden, både under og efter barbering. Især i ansigtet og ved intimbarbering er det vigtigt med en skum eller sæbe der respektere huden, og hvor der er taget hensyn til hudens PH værdi fx. Ydermere vil produkter med antibakterielle egenskaber være at foretrække, da desinficering af huden vil øge afhjælpningen af indgroede hår.

Hvad kan jeg ellers gøre for at forebygge indgroede hår på mine ben efter barbering?

Skum og sæbe vil også gøre det nemmere for barberbladet at glide på huden.

Når der barberes, er det vigtigt altid at barbere hårene i deres groretning. Dette er med til at skabe mindst mulig irritation for huden. Vær også opmærksom på at skylle barberbladet imellem hver barberings strøg, barber klingen kan hurtigt blive stoppet af barberskum eller sæbe, og de barberede hår sidder ligeledes på barberskraberen. Generelt er rengøring af skrabe hovedet og dermed barber klingen, og hyppig udskiftning, vital for at undgå bakterier.

Efter barbering, er efterbehandlingen lige så vigtig. Her kan man med fordel anvende en lotion eller mist indeholdende aloe vera, kamille eller andre beroligende ingredienser. En fugtet og beroliget hud, vil have mindre tendens til irritation, og dermed røde knopper og indgroede hår.

 

Behandling af indgroede hår

Ofte opstår der fejlbehandling af indgroede hår, typisk fordi at man ikke er bekendt det. Men også da et indgroet hår, til forveksling kan ligne en rød knop eller en betændt bums. Her er det vigtigt ikke at presse på det indgroede hår, da det kun vil forværre irritationen i huden, og dermed øge sandsynligheden for betændelse i hårsækken.

Andre læste også:  Røde knopper på huden ved barbering

Hvis skaden er sket, og du har fået et indgroet hår, kan det heldigvis oftest fjernes derhjemme. Dog er det vigtigt at være opmærksom og hurtigt behandle et indgroet hår, hvis du opdager et sådant. Et ubehandlet indgroet hår, kan udvikle sig til betændelse i hårsækken, som kan udvikle sig til en byld – på indersiden såvel som ydersiden af huden. Læs mere om betændelse i hårsækken, her.

Uanset hvor det indgroede hår sidder, er det vigtigt at udvise stor forsigtighed i forbindelse med fjerning af håret.

Fremgangsmåden til at fjerne et indgroet hår

Til start skal du blidt eksfoliere området med det indgroede hår. Dette skal være en mild eksfoliering, der passer til din hudtype og det område behandlingen sker i. Alternativt kan en skrubbehandske med intim sæbe anvendes. Ved at eksfoliere området, fjernes snavs, talg, fedt og døde hudceller. Derefter skal stedet hvor det pågældende hår er opvarmes, dette enten med et varmt bad, eller med et varmt fugtigt omslag – fx et håndklæde opvredet i helt varmt vand. Nu er området så rent og frit som muligt, og varmen skulle gerne have gjort håret synligt. Hvis håret endnu ikke er helt synligt i hudens overflade, giv det da lidt mere varme.

Når håret er synligt kan man nu med en desinficeret nål eller pincet fjerne håret. Grav endeligt ikke efter håret, da det kan ødelægge huden. Hvis håret ikke er til at få fat i, gentag da de første trin.

Når håret er fjernet kan huden være rød og hævet, og den røde knop eller bums vil stadig fremstå. Rens derefter området grundigt med vand og sæbe – gerne en intim sæbe, eller en desinficerende sæbe.Herefter skal området have ro, og undgå derfor stramt tøj om området, og anvend eventuelt beroligende mist eller lotion.

Videre behandling af det indgroede hår er oftest ikke nødvendig. Dog er det vigtigt generelt at eksfoliere huden regelmæssigt. Dette er også den vigtigste faktor for at undgå indgroede hår i forbindelse med barbering, i fremtiden.